Gooitzen zoekt donkergroene kepie van een hoofdofficier van de jagers

DELFT - Gooitzen Zwanenburg uit Delft zag voor het eerst een kepie toen hij een tiener van 15 was. Dat was het begin van zijn grote verzameling. Nu zoekt hij een hele bijzondere kepie, daarvoor schakelde hij SuperDebby in.

Nu hoor ik je denken: wat is een kepie?! Dat kan Gooitzen ons precies vertellen. Een kepie is een hoofddeksel dat vooral werd gedragen door militaire instanties.

Toen Gooitzen het hoofddeksel voor het eerst zag, was er nog helemaal geen informatie te vinden over de kepie, dus begon hij zelf informatie te verzamelen. Hij zocht in boeken en dook oude voorschriften in. Met al deze informatie startte Gooitzen zijn website en kon het verzamelen beginnen.

Zoektocht

Inmiddels heeft Gooitzen al 70 tot 80 kepie's verzameld. Er mag er maar één in de woonkamer staan van zijn vrouw. 'Elke kepie is anders. Ze staan met hun kleuren en biezen voor bepaalde rangen. Ik ben op zoek naar een kepie die hoort bij het uitgaanstenue van professor Kielstra. Deze man was vanaf 1933 tot 1943 gouverneur van Suriname. Naast deze functie was hij titulaire luitenant kolonel bij de infanterie regiment Jagers. Dit is een bijzondere kepie, die ik altijd al heb willen hebben', zegt Gooitzen.

De kepie is van donker groen laken, met drie gouden biezen rondom de kepie (zie foto). Het uitgaansuniform werd gedragen tijdens officiële bezoeken en plechtigheden. Er is een kans dat Gooitzen de kepie zal vinden want veel mensen van het leger zaten in Den Haag. Kijk ook op zijn website: www.kepie.nl

Heb jij een tip voor Gooitzen of kan jij hem helpen aan deze bijzondere kepie? Mail dan naar superdebby@omroepwest.nl

Meer over dit onderwerp:
LOPENDE MISSIE SUPERDEBBY KEPIE
Deel dit artikel: