'Politie Westland komt agenten tekort'

WESTLAND - Het basisteam van de politie Westland komt zestien agenten tekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Een en ander is het gevolg van de reorganisatie van de politie. Burgemeester Agnes van Ardenne van Westland, maar ook burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden Delfland, zijn ongerust over deze situatie.
Burgemeester Van Ardenne vindt het 'zorgwekkend dat de instroom van jongere agenten stagneert'. Zij vindt ook dat 'de opleiding op de politieacademie niet aansluit bij de huidige technische ontwikkelingen'.
Burgemeester Rodenburg vindt de uitkomsten van het onderzoek niet verrassend. 'Het staat nu wel op papier en dat is voldoende aanleiding voor iedereen die er over gaat om weer eens wat bij te plussen. Daar moet meer bij, meer capaciteit'.

Werkdruk agenten neemt toe

Politiewoordvoerder Cor Spruijt zegt dat door het tekort de werkdruk voor de agenten toeneemt. 'Vooral de vele evenementen in het Westland, zoals de feestweek, legt een te grote druk op de politiecapaciteit'. Hij hoopt dat de openstaande vacatures snel worden ingevuld. Vóór de reorganisatie tot Nationale Politie reden er nog vier auto's dag en nacht door het gebied van basisteam Westland voor noodhulp. Nu zijn dat er nog maar twee.
Burgemeester Rodenburg krijgt vaak te horen dat bewoners de politie nauwelijks zien. En daar zit volgens hem nog een ander pijnlijk punt, dat mensen denken het heeft geen zin om aangifte te doen. 'Doe altijd aangifte', benadrukt hij. 'Dan staat er iets op papier en kunnen we aan het korps laten zien dat er extra agenten nodig zijn'.