Korpschef Nationale Politie: jaarwisseling is risicowedstrijd

Vuurwerkoefening voor politie
Vuurwerkoefening voor politie © ANP
DEN HAAG - Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie noemt de jaarwisseling een risicowedstrijd. 'Het is wel het feest van oliebollen, maar wij bereiden ons voor op een grote nationale risicowedstrijd. Want in het donker komt er iets in de mensen los', zei hij in het tv-programma WNL op Zondag. 'Er wordt veel gedronken en gebruikt.'
Grote boosdoener tijdens Oud en Nieuw is volgens Akerboom het zware en vaak illegale vuurwerk. 'Siervuurwerk of vuurwerkshows kunnen veilig zijn en geven mensen plezier. Maar we moeten af van pijlen en knalvuurwerk, want dat zijn projectielen. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk', aldus de korpschef.
Het liefst zou hij een verbod zien, want 'vijfhonderd gewonden per jaar, doden, schade: dat is geen traditie die je wilt hebben'. Maar zo'n verbod 'moet je handhaven en dat is lastig'.

Maatregelen

De maatregelen die de politie neemt om de overlast het hoofd te bieden, verschillen van stad tot stad. Akerboom vindt het belachelijk dat hulpverleners die andere mensen willen beschermen bekogeld worden met vuurwerk.
Zaterdag zei de Alphense burgemeester Liesbeth Spies dat de burgemeesters in Nederland willen dat zwaar knalvuurwerk wordt verboden.