Terreurverdachten uit Delft en Gouda weer vrijgelaten

© John van der Tol
REGIO - Van de vier mannen die zondag in Rotterdam werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, zijn die uit Delft en Gouda woensdag vrijgelaten. De andere twee worden donderdag voorgeleid. De rechter-commissaris beslist dan of zij vast blijven zitten. Het gaat om een 21-jarige man uit Vlaardingen en een 29-jarige Zweed.
De 30-jarige Delftenaar en de 23-jarige Gouwenaar zijn dus weer vrij. Ze blijven wel verdachte, aldus het Openbaar Ministerie. ,,Vooralsnog is niet gebleken dat zij betrokken zijn bij terrorisme", aldus het OM. Ze blijven wel verdachte. Het OM gaat verzoeken om het voorarrest van de twee andere mannen met twee weken te verlengen.
Informatie van een buitenlandse politiedienst over de mogelijke betrokkenheid bij terrorisme van de Zweed leidde tot een onderzoek in Nederland. De man uit Zweden kwam zondagmiddag aan met een vlucht uit Stockholm. Hij is vlak daarna met de drie anderen opgepakt. Er was geen concrete aanwijzing voor een aanslag.

Woningen doorzocht

Na de aanhouding van de mannen zijn vier woningen doorzocht in Vlaardingen (2), Delft en Gouda. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel is er beslag gelegd op gegevensdragers die verder worden onderzocht.