Nieuwjaarsboodschap van Commissaris van de Koning Jaap Smit

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit (archieffoto)
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit (archieffoto)
REGIO - Met zijn nieuwjaarsboodschap spreekt Commissaris van de Koning Jaap Smit van Zuid-Holland rechtstreeks tot alle inwoners van onze regio. Lees hieronder de integrale tekst:
Beste Zuid-Hollanders,
Als Commissaris van de Koning in deze mooie provincie wens ik u het allerbeste en een goede gezondheid in het nieuwe jaar 2018. Een belangrijk jaar, waarin we in maart opnieuw naar de stembus gaan om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Een belangrijk recht, en maak er gebruik van als u daartoe een oproep krijgt. Want daarmee laat u zien dat u niet aan de kant staat, maar dat u mede-eigenaar bent van diezelfde samenleving die we met elkaar maken. Als inwoners, als bestuurders.
Zuid-Holland gaat goed. De economie trekt enorm aan, de werkloosheid daalt en nu is het zaak om ervoor te zorgen dat we er allemaal van kunnen meeprofiteren. Dat er niemand buiten de boot valt. Daar moeten we ons allemaal geweldig voor inzetten.
Deze tijd wordt gekenmerkt door grote veranderingen die veel van ons vragen. We kunnen niet alles houden zoals het was, maar we zullen met de waarden die we belangrijk vinden nieuwe vormen moeten zoeken die ons helpen om mee te gaan in de ontwikkelingen van deze tijd.
Zuid-Holland is een belangrijke motor in de economie van ons land. Dat hebben we te danken aan de vele industrie en de haven, maar vooral ook aan de vernieuwingskracht die er in deze provincie is. Daar zet de provincie ook volop op in. Vernieuwing op het gebied van energiewinning - de energietransitie, zoals dat genoemd wordt. Vernieuwing op het gebied van woningbouwconcepten: hoe maken we slim gebruik van de ruimte? Vernieuwing op het gebied van mobiliteit: hoe zorgen we dat we nog een beetje makkelijk van A naar B kunnen gaan? En vernieuwing in de vorm van nieuwe economieën en industrieën, smart industries.
Allemaal belangrijke ontwikkelingen die ons helpen om deze belangrijke en mooie provincie te laten meeprofiteren van de ontwikkelingen die gaande zijn en op ons af komen. Dat vraagt veel van u en ons. Aanpassingen. Als we stil blijven staan, verliezen we die positie. En die is sterk, zowel nationaal als internationaal. De kunst van deze tijd is dat we ons weten aan te passen op een manier zonder dat we verliezen wat we zo belangrijk vinden. Dat vraagt zorgvuldigheid, dat vraagt visie en dat vraagt ook durf.
Ik wil u vragen om met nieuwe energie en vooral positief dat nieuwe jaar in te gaan. Er kan heel veel en er zijn heel veel kansen die we kunnen benutten. Nogmaals, ik wens u een heel goed jaar toe en vooral een goede gezondheid.
Jaap Smit
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland