Landverraders en andere oorlogsdossiers openbaar in Nationaal Archief Den Haag

DEN HAAG - Het Nationaal Archief in Den Haag geeft dinsdag opnieuw allerlei stukken vrij die tot nog toe niet of beperkt openbaar waren. Het gaat onder meer om dossiers over vermogens van landverraders, Duitsers in Nederland en tijdens de oorlog verdwenen personen, vooral Joden.
Verder kunnen geïnteresseerden meer te weten komen over de Amsterdamse rellen van 1966, onder meer bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus en rondom De Telegraaf.
Er komt persoonlijke correspondentie beschikbaar van onderzoeker professor Chr. Enschedé. Hij toonde onder meer aan dat beschuldigingen aan het adres van CDA-prominent Willem Aantjes, dat hij voor de Germaansche SS had gewerkt, onjuist waren.

Nederlands-Indië

Ook interessant zijn volgens het archief stukken over met name de dekolonisatie van Nederlands-Indië, van de hand van J.W. Meijer Ranneft (1887-1968), ambtenaar in de archipel en later lid van de Raad van State.
Jaarlijks maakt het Nationaal Archief stukken openbaar op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Daardoor krijgt die dag in het archief ook wel de bijnaam Openbaarheidsdag. Zo werden vorig jaar stukken vrijgegeven over de rellerige trouwdag van Beatrix en Claus in 1966, de provo-tijd en de begintijd van de Golfoorlog.