Haagse ziekenhuizen nemen maatregelen tegen griepepidemie

DEN HAAG - In ziekenhuizen worden extra maatregelen genomen om de vele grieppatiënten te helpen. Het Juliana Kinderziekenhuis heeft zoveel patiënten, dat het kinderen moet doorverwijzen naar andere ziekenhuizen.
Volgens kinderarts Gertjan Driessen van het Juliana Kinderziekenhuis zijn kinderen extra vatbaar voor griepvirussen: 'Kinderen hebben nog niet zo'n goed immuunsysteem opgebouwd. Dat duurt gewoon een paar jaar. Daarnaast zijn hun luchtwegen veel kleiner, waardoor een virus veel sneller toeslaat.'
Bij het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde is ook een toename te zien in het aantal patiënten dat de griep heeft. 'Er is hier nog geen noodzaak om patiënten door te verwijzen. Het ziekenhuis heeft namelijk extra maatregelen getroffen', aldus woordvoerder Nita Pleume.'We hebben extra bedden die we voor dit soort patiëntoverschotten overhouden. Daarnaast zetten we ook meer personeel in', legt Pleume uit. 'Artsen en verpleegkundigen lopen ook vaker langs patiënten om te kijken of ze al naar huis kunnen. Zo creëren we lege bedden.'

Wat kan je zelf doen?

We kunnen er niet meer omheen dat we met een griepepidemie te maken hebben. Vooral op het werk, in de klas of in het openbaar vervoer kan het virus je makkelijk te pakken krijgen. Ondanks dat je het niet honderd procent kan voorkomen, kan je er zelf wel wat aan doen om geen griepje te krijgen.
  • Lichamelijke conditie: Alles staat of valt bij een goede gezondheid. Beweeg en slaap voldoende en eet goed. Vooral dat laatste is belangrijk. Groente en fruit zorgen ervoor dat je immuumsysteem beter werkt.
  • Hygiëne: Je handen wassen is geen overbodige luxe tijdens een griepepidemie. Was minstens vijftien seconden met zeep en droog goed af. Maak ook je werkplek, telefoon of deurklink goed schoon, want daar zitten veel bacteriën op. Raak je gezicht ook zo min mogelijk aan. Het griepvirus overleeft 24 uur buiten je lichaam.
  • Frisse lucht: Zet af en toe de ramen open. Mocht het griepvirus zich binnen bevinden, kan ventileren met frisse lucht zeker geen kwaad. Ga ook vaker naar buiten; daar zijn geen ziektekiemen.

LEES OOK: