Persprotocol Westland voorlopig opgeschort na kritiek uit raad

Agnes van Ardenne
Agnes van Ardenne © Naktuinbouw
WESTLAND - Een aangekondigd persprotocol van waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne van de gemeente Westland is voorlopig van de baan. De burgemeester gaat eerst in gesprek met de pers over het protocol. Dat gesprek is vrijdag.
Eerder deze week kwam Van Ardenne met een serie regels voor, met name, de filmende en fotograferende pers. Camera's mogen maar in één hoekje van de raadszaal staan, en de burgemeester zou zelf mogen bepalen wie er wel en niet naar binnen mag. Ook de wandelgangen en fractiekamers zijn op sommige tijden verboden terrein voor journalisten.
Het nieuwe protocol stond voor morgenavond op de agenda van de vergadering van de fractievoorzitters, maar is daar inmiddels afgehaald in afwachting van het gesprek met de pers. Een aantal fractievoorzitters reageerde op Twitter scherp op de nieuwe regels.

Reacties

'Dit protocol probeert een probleem op te lossen dat er niet is', zo schreef CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil. Remmert Keizer van Gemeentebelang Westland noemt het protocol 'belachelijk'. Hij juicht het wel toe dat de burgemeester alsnog met de pers gaat praten. Ook buiten de lokale politiek zijn er verbaasde reacties. 'Is dat wel legaal?' vraagt filmregisseur Martin Koolhoven.


In november raakte burgemeester Van Ardenne in opspraak omdat ze
op inhoudelijke gronden verbood in de raadszaal te filmen. De camera volgde één specifiek raadslid, en dat vond de burgemeester ongewenst. De Nederlandse Vereniging van Journalisten, NVJ, beschuldigde haar toen van 'censuur en persbreidel'. De secretaris van de NVJ, Thomas Bruning, zegt in reactie op het persprotocol tegen Omroep West dat hij grote zorgen heeft over de bemoeienis van Van Ardenne met de inhoud van het journalistieke werk.
Overleg
De NVJ wil overleggen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om te voorkomen dat dit in aanloop naar de verkiezingen in andere gemeenten ook gebeurt. Volgens Bruning 'is het niet aan een gemeentebestuur om te bepalen welk medium ze over de vloer wil. Ook kan ze niet bepalen welk onderwerp ze bij de kop pakt.'