Gebied rond Paleis Noordeinde krijgt 'koninklijke make-over'

DEN HAAG - De straat Noordeinde in het centrum van Den Haag, waar het gelijknamige koninklijke paleis staat, gaat op de schop. De straat moet aantrekkelijker worden voor mensen die willen winkelen en voor toeristen. De werkzaamheden beginnen komende maandag.
Niet alleen het Noordeinde krijgt een make-over, ook de Hoogstraat en de Heulstraat worden aangepakt. Alle winkels en restaurants blijven gewoon bereikbaar. Een onderdeel van de herinrichting is dat het gebied rond het paleis autovrij wordt gemaakt.
De gemeente verwacht dat het opknappen op tijd klaar is voor Prinsjesdag. Dan staan duizenden mensen op het Noordeinde om te kijken naar de balkonscène van de koninklijke familie .

Belangrijke plek

De Haagse wethouder Boudewijn Revis is enthousiast over wat er gaat gebeuren. ‘Dit is een heel belangrijke plek. Een uniek stukje voor Den Haag maar eigenlijk voor heel Nederland. Maar het is een beetje sleets geworden’, zegt hij. Dat gaat nu veranderen. De wethouder: ‘Het wordt aantrekkelijker en makkelijker te bereiken. Er komt meer groen en er staan straks minder geparkeerde auto’s. Zo wordt het wordt een prachtig deel van Den Haag, echt heel erg mooi.’
Paleis Noordeinde, uit 1640, is het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Het is de plek waar de koninklijke koets op Prinsjesdag vertrekt voor een toer naar de Ridderzaal en na de Troonrede weer terugkeert. Het paleis werd de afgelopen twee jaar in de zomer opengesteld voor publiek. De kaartverkoop daarvoor liep storm.