Demonstratie tegen Koekamp-plan: 'Laat oude bomen en hertenkamp met rust'

De Koekamp © Marianne Cornelissen-Kuyt
DEN HAAG - Groene politieke partijen en belangenorganisaties demonsteren binnenkort tegen herinrichting van de Koekamp in Den Haag. Volgens de initiatiefnemers, zoals GroenLinks, Partij voor de Dieren en SOS Den Haag, gaat er veel groen verloren als de plannen doorgaan.
De Koekamp en het Haagse Bos vormen een groengebied, middenin Den Haag, dat het centrum verbindt met het Nationaal Park Hollandse Duinen. De gemeente Den Haag onlangs bekend dat de Koekamp helemaal opnieuw wordt ingericht.
Volgens de plannen verdwijnt een stuk van het hertenkamp en komt er een 4-meter breed fietspad dwars door het gebied. Naar verwachting moeten hiervoor veel bomen gekapt worden, zegt GroenLinks.

'Lelijke barrière'

'De plannen gaan ten koste van veel oude, zeer fraaie bomen. Zo wordt het bovendien geen mooie stadsentree want de Bezuidenhoutseweg blijft een lelijke barrière', zegt Clara Visser, voorzitter van Bomenstichting Den Haag.
'Laat de Koekamp, het hertenkamp en het parkje langs de Bezuidenhoutseweg met rust, die zijn al mooi genoeg van zichzelf. Het is veel beter om de tunnel verder door te trekken en het verkeer hier onder de grond te leiden. Dan komt er bovengronds ruimte vrij voor fietsers, voetgangers en meer groen.'
De demonstratie is volgende week zaterdag 20 januari om 14.00 uur aan de Bezuidenhoutseweg tegenover het Centraal Station.