Haagse vrouw krijgt boete na zwartmaken beheerder kindermanege op Facebook

© ANP
DEN HAAG - Een 28-jarige vrouw uit Den Haag moet 275 euro boete betalen, vanwege het zwartmaken van kindermanege Paard Klep en Co. De vrouw beweerde op Facebook dat de eigenaar niet goed voor de paarden zorgde en dat de man 'graag aan meisjes zit'. Door haar ongegronde beschuldigingen op internet haakte een potentiële sponsor af en zouden ook kinderen zijn weggebleven.
Vorig jaar vierde de kindermanege aan de rand van het stadscentrum van Den Haag het 25-jarig jubileum. De beheerder en  oprichter van de manege gaf verschillende interviews over het heuglijk feit. De 28-jarige buurtbewoonster verstoorde de feestvreugde met de ongegronde beschuldigingen op de Facebook-pagina van AD Haagsche Courant, onder het artikel van de krant met de manegehouder.
Zo schreef ze dat 'paarden worden opgejaagd in de bak'. In een kort zinnetje beweerde ze ook nog over de beheerder: 'zit graag aan meisjes.' Vooral dit zinnetje zat de rechter maandag tijdens de strafzitting behoorlijk dwars. 'Dit is een hele ferme uitspraak. Zoiets kan hele nare gevolgen hebben.'

'Dit was stom'

De schrijfster van de Facebook-teksten gaf toe dat ze te ver was gegaan. “Dit was stom.  Ik heb impulsief gehandeld.' Haar advocaat vond dat er toch geen sprake was van smaad. Daarvoor was het gewraakte zinnetje over ‘meisjes’ niet concreet genoeg.'
De rechter was een andere mening toegedaan. 'Er is een hoop schade aangericht', oordeelde zij. Ze legde een boete van 275 euro op, zoals was geëist door het Openbaar Ministerie.