Ernstige voedselinfectie door salmonella verhoogt kans op darmkanker

© ANP
LEIDEN - Mensen die een ernstige voedselinfectie oplopen van een specifieke salmonellabacterie, hebben tot drie keer meer kans op het krijgen van darmkanker. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en het VU medisch centrum in Amsterdam.
'Even ter vergelijking: rood vlees eten geeft 1,2 keer hoger risico op het krijgen van darmkanker', zegt Sjaak Neefjes, hoogleraar Chemische Immunologie van het LUMC. Het gaat om een besmetting met salmonella enteritidis, een bacterie die voorkomt op kipproducten en rauwe eieren. 'Maar,' zegt Neefjes, 'als je je eten goed verhit, is er niks aan de hand'.
Tijdens het onderzoek is gekeken naar de gegevens van zo'n 160.000 darmkankerpatiënten, van wie ongeveer 30.000 mensen eerder voedselvergiftiging opliepen door een salmonella-infectie.

Verder onderzoek

'En die mensen zijn flink ziek geworden door zo'n infectie', legt Neefjes uit. Bij de huisarts of medische specialist krijgen ze vervolgens de diagnose salmonella. Het RIVM houdt bij hoeveel Nederlanders ziek worden door deze bacterie. Deze gegevens zijn met hulp van het Centraal Bureau voor de Statistiek gekoppeld aan de database van de Nederlandse Kankerregistratie, waarin wordt bijgehouden hoe vaak verschillende vormen van kanker voorkomen in Nederland.
Hieruit bleek dat een infectie met salmonella enteritidis de kans op darmkanker tot driemaal groter maakt. Maar Neefjes laat weten dat er wel zorgvuldig om moet worden gegaan met de bevindingen. 'Het is altijd mogelijk dat er een andere reden is voor het verband, alhoewel wij die niet gevonden hebben.' Hierom wordt hetzelfde onderzoek uitgevoerd in het buitenland om de Nederlandse bevindingen te bevestigen.