Haagse Bethelkerk niet gesloopt: 'Een icoon blijft behouden'

Bethelkerk
Bethelkerk © Facebook
DEN HAAG - De Bethelkerk aan de Händellaan in Den Haag hoeft niet te worden gesloopt. Buurtbewoners en een projectontwikkelaar zijn er toch in geslaagd om een financieel haalbaar plan te maken waarmee het gebouw kan blijven staan, schrijft wethouder Joris Wijsmuller (HSP) aan de gemeenteraad. De bewoners zijn 'ontzettend blij', zegt voorzitter Irene Sjerp van het comité Bethel Blijft! 'Zo blijft een icoon behouden.'
In de kerk komen maatschappelijke activiteiten voor de buurt. Naast de kerk zijn vijftien a zestien appartementen gepland. Ook komt er een serre met een lunchroom. De Protestantse Gemeente ’s-Gravenhage (PGG), de eigenaar van de kerk, is bereid het pand aan de ontwikkelaar te verkopen, aldus de wethouder. Volgens Irene Sjerp zijn de contracten getekend.
Over de kerk wordt in de buurt en de politiek al lang gediscussieerd. De bedoeling was dat het gebouw zou worden gesloopt om plaats te maken voor dertig nieuwbouwwoningen. Een actiecomité uit de Componistenbuurt zamelde handtekeningen tegen de sloop in en mocht een alternatief plan ontwikkelen. Maar dat bleek financieel niet haalbaar. Een aangepaste versie van het plan is nu dus wel haalbaar.

Vijftig woningen

Daar staat tegenover dat de Valkenboskerk op de hoek van de Loosduinsekade en Zuiderparklaan zeer waarschijnlijk wel tegen de vlakte gaat. Op deze plek moeten ongeveer vijftig woningen komen. Bewoners hadden van de gemeente nog tot december de tijd gekregen om met een alternatief te komen.
Lees meer: 'Bethelkerk moet monumentale status krijgen'Dat alternatief kwam er: samen met het bedrijf Steenvlinder werd het idee bedacht om twintig kluswoningen in de kerk te realiseren. Maar volgens Wijsmuller is dat niet haalbaar omdat er geen financiële onderbouwing is. De protestantse kerk zou het daarom ‘geen serieus initiatief’ vinden. De wethouder wil daarom nu sloop en nieuwbouw gaan toestaan.