Rijden door de storm: zo kom je veilig thuis

Rijden in de storm
Rijden in de storm © John van der Tol
REGIO - Het waait zo hard dat het KNMI code geel heeft afgegeven. Het beste kun je de auto dus laten staan. Maar soms word je plotseling door windstoten overvallen als je al op de weg zit. We hebben vijf tips van de ANWB op een rij gezet om dan veilig thuis te komen.
  • Tip 1: Laat je snelheid zakken
Ga minder hard rijden. Als je rustig rijdt, heb je meer tijd om te reageren op gevaarlijke situaties. Ook heb je je auto beter onder controle.
  • Tip 2: Afstand houden
Houd meer afstand van de andere weggebruikers. Als zij overvallen worden door een windstoot, kunnen ze plotseling van richting veranderen. Heb dus extra aandacht voor je medeweggebruikers en zorg dat je niet te dichtbij rijdt.
  • Tip 3: Oppassen op bruggen en open vlaktes
Bruggen, open vlaktes en dijken zijn extra gevaarlijk, omdat de wind daar vrij spel heeft. Windstoten kunnen extra hard zijn.
  • Tip 4: Stuur vasthouden
Het is het beste om je stuur goed met twee handen vast te houden. Als een windstoot je auto opzij duwt, krijg je die op deze manier het makkelijkste weer onder controle.
  • Tip 5: Hoge auto's en caravans
Wind heeft meer invloed op een hoge auto. Ook kan het gevaarlijk zijn om met een aanhanger of caravan te rijden. Als er een verkeersadvies wordt afgegeven om daar niet mee de weg op te gaan, doe dat dan ook niet.
  • Voor de thuisblijvers
Nog een laatste tip voor de mensen die niet de auto instappen: zorg ervoor dat je auto niet onder een boom of bij een hek geparkeerd staat. Deze kunnen bij harde wind namelijk erg veel schade aan je auto veroorzaken.