Den Haag gaat Soepbus helpen geld te vinden, maar er komt geen extra subsidie

© Twitter (@Kessler530
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de Kessler Stichting volgend jaar actief helpen bij het werven van fondsen om de Soepbus te financieren. De structurele subsidie gaat echter niet omhoog. Dat verklaarde wethouder Karsten Klein (CDA) donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad over de voorziening waar daklozen ’s avonds een maaltijd kunnen krijgen.
De Soepbus had recent moeite om de financiering rond te krijgen en luidde daarom de noodklok. Minstens 70.000 euro was nodig om de gebruikers soep en een broodje te kunnen blijven aanbieden.
Een aantal partijen in de gemeenteraad – Groep de Mos, de PvdA, HSP, ChristenUnie/SGP – vond het onacceptabel dat de organisatie daarvoor zelf geld moest gaan zoeken, terwijl de gemeente Den Haag jaarlijks miljoenen overhoudt. En drongen er donderdag op aan dat er een structurele oplossing komt.

Geen geld bovenop subsidie

Wethouder Klein verklaarde echter dat hij de bus graag wil helpen, maar dat er geen extra geld bovenop de subsidie van 50.000 euro per jaar uit de gemeentekas gaat komen. Volgens hem is er bewust voor gekozen om de bus dat bedrag te geven. De rest moet via fondsen worden bijeen gehaald. Dat reden voor deze constructie is dat de gemeente niet wil stimuleren dat mensen op straat slapen, die moeten het liefst onderdak krijgen.
Raadslid Fatima Faid van de HSP nam echter met deze uitleg geen genoegen. ‘Er slapen heel veel mensen op straat. Onze prioriteit moet zijn dat mensen kunnen eten, een kopje soep krijgen. Wat is nu het probleem?’

Giften

Maar volgens Klein ‘is er geen probleem’. De wethouder wees erop dat toen duidelijk werd dat de soepbus geld nodig had, dat ook via giften binnen kwam. 'Ik heb zelf ook aangeboden om te helpen met fondsenwerving. Dat gaan we ook komend jaar doen. De Kessler Stichting heeft gekregen waarom ze heeft gevraagd.'
De wethouder wil ook volgend jaar weer deze constructie gaan gebruiken: de gemeente geeft een basissubsidie van 50.000 euro en bovenop dat bedrag komt er inspanningsverplichting – geen gemeentegeld – om ervoor te zorgen dat dat geld er komt. Klein: 'Dat is een afspraak waarmee de Kessler Stichting goed kan leven.' Volgens hem is dat een typisch voorbeeld van ‘Haagse Kracht’.