Hof trekt 21 dagen uit voor hoger beroep Haagse ronselbende

Rechtbanktekening jihadzaak © Felix Guerain
DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft 21 dagen uitgetrokken om het hoger beroep te behandelen tegen de Haagse jihadistische ronselorganisatie uit de Schilderswijk. Dat gebeurt vanaf dinsdag in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Het Openbaar Ministerie (OM) was in hoger beroep gegaan tegen vijf mannen en een vrouw, die eind 2015 werden veroordeeld tot straffen tot zes jaar.
Het OM was het niet eens met de vrijspraak op onderdelen van de aanklachten. Bovendien legde de rechtbank straffen op die lager waren dan geëist, oplopend tot zeven jaar.
De verdachten werden publiekelijk bekend doordat zij demonstraties hielden met vlaggen van terroristische organisaties IS en Jabhat al-Nusra. Ze verheerlijkten de gewapende jihad ook in lezingen en verspreidden opruiende teksten via social media, eigen websites en een online radiostation. Drijvende kracht achter de groep was Azzedine C.

Aangiftes van ouders

Ouders van jongeren hadden in 2013 aangifte gedaan, omdat zij vermoedden dat hun kinderen werden geronseld. Een aantal van hen is echt uitgereisd naar strijdgebied, van wie enkele vermoedelijk zijn omgekomen. Aanvankelijk kwamen er twintig verdachten in het vizier van de politie, bijna allemaal uit de Schilderswijk.