Handballers van Oranje treffen EK-finalist in play-offs

Oranje-doelmannen Bart Ravensbergen (links) en Gerrie Eijlers.
Oranje-doelmannen Bart Ravensbergen (links) en Gerrie Eijlers. © Orange Pictures
VOORSCHOTEN - Bart Ravensbergen uit Voorschoten staat met de Nederlandse handballers komende zomer voor een loodzware opgave in de play-offs voor het WK. Oranje treft de verliezend finalist van het EK, dat momenteel in Kroatië wordt gehouden. Spanje en Zweden strijden zondagavond om de Europese titel én rechtstreekse kwalificatie voor het WK van volgend jaar in Denemarken en Duitsland.
De verliezer gaat naar de play-offs en treft in juni het Nederlands team van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson. Oranje won in de kwalificatie voor het WK vijf van de zes groepswedstrijden en is nu nog één stap verwijderd van een plek op de mondiale eindronde. De Nederlandse handballers staan al jaren in de schaduw van de vrouwen, die de aansluiting hebben gevonden met de wereldtop. De mannen deden slechts één keer mee aan het WK, in 1961.
'We moeten de hoogste berg beklimmen om ons te plaatsen voor het WK', zei Richardsson. 'Als je de Mount Everest gaat beklimmen, moet je jezelf goed voorbereiden en in goede vorm zijn. Daar gaan wij ons nu op focussen. Het is een goed moment om ons te meten met de top. We kunnen zien hoe onze spelsystemen en filosofie werken tegen een van de beste teams van Europa. We blijven ons ontwikkelen richting het hoofddoel: het EK in 2020.'

Groepshoofd

De Nederlandse handbalsters hoorden zaterdag dat ze groepshoofd zijn als ze zich weten te plaatsen voor het EK van eind dit jaar in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen speelt dan eerst groepswedstrijden in Montbéliard en gaat vervolgens door naar Nancy. Op het EK van 2016 verloren de handbalsters in de finale van Noorwegen, op het recente WK in Duitsland pakten ze brons.
UPDATE: De Spaanse handballers hebben voor het eerst de Europese titel veroverd. De mannenploeg rekende in de finale van het EK in Kroatië overtuigend af met Zweden: 29-23. Als verliezend finalist is Zweden niet rechtstreeks geplaatst voor het WK van 2019 en moet het in juni een play-off spelen. Het Nederlands team is dan de tegenstander.