Ambassadeurs van over de hele wereld naar Den Haag

© ANP (Ambassadeursconferentie 2017
DEN HAAG - Ze komen weer naar Den Haag. De 118 ambassadeurs, 25 consuls-generaal en de 9 permanente vertegenwoordigers bij onder meer de EU, de Verenigde Naties en de NAVO. De jaarlijkse ambassadeursconferentie gaat volgende week van start.
Deze keer staat een kennismaking met hun hun nieuwe ministers, Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) natuurlijk ook op het programma. Verder worden de banden aangehaald met politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. En uiteraard ook met elkaar, want je weet maar nooit of je elkaar nog eens nodig hebt.
Dat Nederlandse diplomaten niet de hele dag met hun duimen zitten te draaien, blijkt uit gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2017 klopten 2.300 Nederlanders bij ambassades om hulp aan, ontvingen bijna 700.000 buitenlandse toeristen, studenten en zakenreizigers een visum, werden ruim 2 miljoen reisadviezen geraadpleegd en wendden ruim 700.000 personen zich tot het departementale contactcentrum. Volgens het ministerie betekenen deze cijfers overigens geen 'spectaculaire verschuiving' vergeleken met 2016.