Hoger beroep Haagse jihadronselaars van start

Rechtbanktekening jihadzaak © Felix Guerain
DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag buigt zich vanaf dinsdag drie weken lang over het hoger beroep tegen een groep jihadronselaars uit de Haagse Schilderswijk. Dit gebeurt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
In 2015 werden de verdachten, acht mannen en een vrouw, veroordeeld tot straffen die opliepen tot zes jaar. Hoofdverdachte Azzedine C. kreeg de hoogste straf. Tegen vijf mannen en een vrouw heeft het OM hoger beroep ingesteld.
Het OM was het niet eens met de vrijspraak op onderdelen van de aanklachten. Bovendien legde de rechter straffen op die lager waren dan geëist, oplopend tot zeven jaar.

Op spoor na aangifte

De politie kwam de groep op het spoor na aangifte van ouders. Die hadden in 2013 aangifte gedaan, omdat zij vermoedden dat hun kinderen werden geronseld.
De groep werd bekend toen ze in de zomer van 2014 op de Hoefkade demonstreerde. Daarbij werd met vlaggen van terreurgroep Islamitische Staat, toen nog ISIS, gezwaaid. Ook verspreidde de groep radicaal gedachtengoed online.

Aantal uitgereisd

Aanvankelijk kwamen er twintig verdachten in het vizier van de politie, bijna allemaal uit de Schilderswijk. Een aantal van hen is echt uitgereisd naar strijdgebied, van wie sommigen vermoedelijk zijn omgekomen.