'Rechercheur Den Haag lekte anderhalf jaar naar criminelen'

DEN HAAG - Een rechercheur van de politie-eenheid Den Haag wordt ervan verdacht anderhalf jaar lang informatie te hebben gelekt naar criminelen. De politieman werd in oktober aangehouden en moet dinsdag voor de rechter verschijnen, bevestigt het Openbaar Ministerie, naar aanleiding van een bericht van de NOS.
De 35-jarige rechercheur zou in de politiesystemen zijn nagegaan of er een onderzoek liep naar bepaalde verdachten. Volgens het Openbaar Ministerie kon hij niet bij inhoudelijke informatie over de onderzoeken, maar kon hij bijvoorbeeld wel zien of mensen werden gezocht.
Via twee tussenpersonen belandde deze vertrouwelijke informatie in het criminele circuit. De tussenpersonen zijn de afgelopen tijd ook aangehouden. Inmiddels zijn alle verdachten weer op vrije voeten.

Argwaan

De zaak kwam volgens de NOS aan het licht nadat het team van de rechercheur argwaan had gekregen. Het team was bezig met een onderzoek en vermoedde dat de verdachte wist dat zijn telefoon werd getapt. Daarom werd melding gedaan van een mogelijk lek, waarna bleek dat de rechercheur informatie doorspeelde.