Geen nieuwe supermarkt van Aldi in Gouda

© ANP
GOUDA - De Duitse discounter Aldi kan fluiten naar een nieuwe supermarkt in Gouda. Dat blijkt woensdag uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.
Aldi wilde met steun van de gemeente Gouda een nieuwe supermarkt openen op een bedrijventerrein aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde. De provincie Zuid-Holland weigerde echter mee te werken, vanwege het strenge winkelbeleid dat zij voeren waarbij supermarkten in of tegen het centrum moeten zitten en zich niet op bedrijventerreinen of  buiten centrum mogen vestigen.
Alleen in bijzondere omstandigheden wil de provincie van dat strenge beleid afwijken. Volgens Aldi en de gemeente waren er genoeg bijzondere omstandigheden om dat in Gouda ook te doen. Zo is er in en rond het centrum van Gouda nergens anders een locatie voor een supermarkt en er zou in Gouda een grote behoefte zijn aan een discountsupermarkt.

Niet voldoende bijzonder

De Raad van State is het in de uitspraak echter eens met de provincie Zuid-Holland dat het ontbreken van een vestigingslocatie in het centrum geen voldoende bijzondere reden is om dan maar buiten het centrum supermarkten toe te staan. De Raad wees verder ook alle andere bezwaren van Aldi en Gouda tegen de Zuid-Hollandse weigering van de hand.