Nederlandse tennissers op achterstand in Davis Cup

Robin Haase (links) teleurgesteld in Davis Cup
Robin Haase (links) teleurgesteld in Davis Cup © ANP
REGIO - Nederland is na het dubbelspel in het Davis Cupduel met titelverdediger Frankrijk op achterstand gezet: 1-2. Robin Haase uit Den Haag en Jean-Julien Rojer bogen op het hardcourt van de olympische hal van Albertville in vier sets voor het sterke Franse koppel Pierre Hugues Herbert en Nicolas Mahut: 7-6 (6) 3-6 7-6 (3) 7-6 (2).
De twee landen waren na de enkelspelen op vrijdag in evenwicht (1-1). Thiemo de Bakker uit 's-Gravenzande, de nummer 369 van de wereld, begon met een stunt tegen Adrian Mannarino: 7-6 6-3 6-3. Richard Gasquet voorkwam daarna tegen Haase dat Oranje op 2-0-voorsprong kwam (6-4 7-6 3-6 7-5). De beslissing moet nu zondag komen in de enkelspelen. Daarin komen voor Oranje in principe weer Haase en De Bakker in actie.
Aanvankelijk zou Matwé Middelkoop aan de zijde van Rojer tennissen in het dubbelspel, maar teamcaptain Paul Haarhuis besloot op het laatste moment zijn opstelling te wijzigen en liet Haase weer opdraven.

Tiebreak

Haase en Rojer weerden zich goed tegen Mahut en Herbert, gerespecteerde dubbelspelers met twee grandslamtitels op hun naam. Er waren in de eerste set volop kansen voor de Nederlanders om te breken, maar geen enkele werd benut. Het kwam aan op een tiebreak, waarin de Fransen het afmaakten na een misser van Haase.
In het tweede bedrijf domineerden Herbert en Mahut, maar de derde set ging weer gelijk op en moest opnieuw in een tiebreak worden beslist. Dit keer sloegen de Nederlanders wel toe en brachten ze de spanning terug in de wedstrijd.

Verzet gebroken

In de vierde set waren de Nederlanders weer kansrijk en leken ze het op een vijfde set aan te laten komen, maar de Fransen sleepten er een opnieuw een tiebreak uit en daarin braken ze het Hollandse verzet definitief.