Westlanders gaan bastaardsatijnrups bestrijden

Een bastaardsatijnrups
Een bastaardsatijnrups © Omroep West
TER HEIJDE - Een welkom bericht voor strandtenthouders en strandbezoekers in Ter Heijde. De nesten van de bastaardsatijnvlinder worden deze maand aangepakt. Dat meldt mediapartner WOS. De bastaardsatijnrupsen zorgen in het strandseizoen voor veel overlast.
De bastaardsatijnvlinder vliegt van eind mei tot eind augustus in het donker rond. De soort overwintert als jonge rups, in spinsels aan takken van bijvoorbeeld duindoorns.
De afgelopen jaren liepen de bastaardrupsen vanuit de duinen bij Ter Heijde rond juni massaal naar het strand en zorgden daar voor veel overlast. Contact met de brandharen van deze rups kan namelijk heftige jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ook kan het leiden tot irritatie aan ogen en luchtwegen.

Nesten wegknippen

Overleg tussen het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Westland heeft als uitkomst gehad dat de winternesten bestreden mogen worden. De nesten worden dan weggeknipt.
De afdeling Delfland van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) organiseert een 'knipdag' op 17 februari. Iedereen mag daaraan meedoen. De KNNV adviseert stevig schoeisel te dragen en nauwsluitende kleding aan te trekken.