Miljoenen voor inburgeringsproject: Den Haag gaat het zélf doen in de Schilderswijk

DEN HAAG - Den Haag opent dinsdag in de Schilderswijk 't Haagse Huis. Inburgeraars krijgen hier taalles, ze volgen een maatschappelijke stage en ze kunnen in contact komen met 'Haagse makkers'. Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) is 't Haagse Huis gestart vanwege het volgens hem falende landelijke inburgeringsbeleid. 'Het is in het kabinet alleen maar bla, bla, bla', zegt Baldewsingh.
Het project 'SamenHaags' is bedoeld voor mensen die het niet zelfstandig lukt om te integreren in de Haagse samenleving. De eerste twee kabinetten Rutte hebben inburgeraars zelf verantwoordelijk gesteld voor hun integratie. Daardoor is het inburgeringsbeleid verschraald en is het taalniveau van nieuwkomers gedaald, stelt de wethouder. Ook het integratiebeleid van het nieuwe kabinet is volgens de wethouder weinig hoopgevend.
'Mijn geduld is op', zegt Baldewsingh. 'Ik roep het kabinet al zo lang op om wat te doen maar het is alleen maar bla, bla, bla. Praten daar zijn we in Nederland kennelijk meester in.' Volgens de wethouder is het 'onzin' om inburgeraars helemaal zelf verantwoordelijk te stellen voor hun cursussen. 'Weet u wat de praktijk is? Veel inburgeraars steken zich niet in de schulden en volgen zo'n cursus niet. Het kabinet zorgt ervoor dat er een kwetsbare onderlaag in de samenleving ontstaat.'

Duizend nieuwkomers

Daarom is Baldewsingh de pilot 't Haagse Huis gestart. Duizend nieuwkomers, met en zonder een bijstandsuitkering, worden veertig weken lang begeleid. Ze krijgen les in de Nederlandse taal en lopen een maatschappelijke stage om de samenleving te leren kennen. Ook is 'Haagse makkers' ontwikkeld, een app waarmee inburgeraars kunnen kennismaken en afspreken met oorspronkelijke Hagenaars die zich hiervoor hebben aangemeld.
Voor het project heeft Den Haag zeven miljoen euro uitgetrokken. De gemeente werkt samen met Stichting Vluchtelingenwerk en Taal+School van ROC Mondriaan.