Paul Selier 'had duistere kant en snoof coke'

De politie doet onderzoek op de plek waar Paul Selier om het leven kwam.
De politie doet onderzoek op de plek waar Paul Selier om het leven kwam. © MediaTV
DEN HAAG - Paul Selier, die 2 februari stierf na zijn aanhouding in Waddinxveen, was al jaren in beeld bij de politie en snoof geregeld coke. Dat schrijft het AD op basis van gesprekken met bekenden. Ook sprak de krant met getuigen van een voorval in Scheveningen, in januari.
Onderzoek op de Oude Dreef in Waddinxveen.
Onderzoek op de Oude Dreef in Waddinxveen. © Omroep West

De krant meldt dat Selier ‘een duistere kant’ had. Op 7 Januari ging het mis op Scheveningen. Selier loopt
op blote voeten door de haven, kijkt verward en heeft in zijn broek geplast. Hij schreeuwt en is volgens getuigen ‘de weg volledig kwijt’.
Agenten die erbij worden geroepen, hoeven niet om zijn naam te vragen. Ze kennen hem als een cokegebruiker die zeer regelmatig doorslaat, schrijft het AD. Geregeld wordt hij in een cel gezet om uit te razen, of agenten brengen hem naar het HMC Westeinde. Daar zou hij zo vaak in een isoleerkamer zijn geplaatst, dat die in het ziekenhuis de 'Selier-kamer' wordt genoemd.

‘Zeer extreem’

Het lukt de agenten in de haven van Scheveningen niet om Selier te kalmeren, maar ze houden hem ook niet aan omdat hij zo agressief is. Een getuige zegt in de krant: 'Paul was onderkoeld, nauwelijks in bedwang te houden door zijn cokegebruik. Hij reageerde zeer extreem.'
Paul was nauwelijks in bedwang te houden door zijn cokebruik
Getuige tegen het AD

Selier springt uiteindelijk in de haven. Hij wil zich niet laten redden door de ongeveer vijftien agenten die inmiddels op het incident zijn afgekomen. Een speciaal team van de brandweer lukt dat wel. Hij wordt in een ambulance behandeld.

Advocaat bevestigt meerdere aanhoudingen

In de vroege ochtend van 2 februari zit Paul Selier schreeuwend op straat naast zijn auto in Waddinxveen. Agenten houden hem met het nodige geweld aan. Beelden van zijn aanhouding gaan het internet over, nadat Omroep West ze heeft gepubliceerd: Selier wordt in bedwang gehouden door twee agenten die bovenop hem zitten. Eentje geeft hem verschillende keren een stomp. Later overlijdt Paul Selier. De doodsoorzaak is nog niet bekend.
Een fragment van de videobeelden van het incident in Waddinxveen
Een fragment van de videobeelden van het incident in Waddinxveen

Nabestaanden worden bijgestaan door advocaat Richard Korver. Hij bevestigt dat Selier meerdere keren is aangehouden. Over het verhaal in het AD zegt hij: 'Het is een eenzijdig en samengesteld verhaal. Het leidt af van de vraag of je mensen zoals Paul Selier op deze manier moet aanhouden.' Daarmee doelt hij op het geweld dat agenten in Waddinxveen hebben toegepast.

Demonstratie

Maandagmiddag is er een demonstratie tegen politiegeweld, georganiseerd door zanger John Medley. Hij was een kennis van Selier. De nabestaanden van de overleden Hagenaar doen niet mee.