'Zilveren' Roest vervangt Koen Verweij in olympische achtervolgingsploeg schaatsen

Lekkerkerker Patrick Roest in actie op de Olympische Spelen
Lekkerkerker Patrick Roest in actie op de Olympische Spelen © ANP
REGIO - Als alles naar wens verloopt tijdens de afsluitende training op de Gangneung Oval, krijgt Lekkerkerker Patrick Roest een plek in de Nederlandse achtervolgingsschaatsploeg. De nummer twee van de olympische 1500 meter neemt dan woensdag in de halve finale tegen Noorwegen de plaats in van Koen Verweij.
De achtervolgingsploeg wist zich zondag te plaatsen voor de halve finale op het onderdeel ploegachtervolging, met de tweede tijd: 3.40,03. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij reden in de laatste rit tegen de Amerikaanse formatie. Die bood weinig partij. Maar Oranje reed niet de snelste tijd, omdat Koen Verweij aan het eind in de problemen kwam. Kramer moest Verweij een duwtje geven.
Bondscoach Geert Kuiper - die weer hersteld is van een korte griepaanval - hoopt met zijn achtervolgingsploeg met kopman Sven Kramer en Jan Blokhuijsen een plaats in de grote finale af te dwingen. 'Tegen Noorwegen zal alles moeten kloppen', zegt Kuiper. 'Er is geen wisselgeld, we zullen helemaal voluit moeten gaan om de finale te halen. In principe neemt Patrick de positie in van Koen, maar pas na de laatste training dinsdagavond (plaatselijke tijd),  nemen we de definitieve beslissing over onze wedstrijdstrategie. Het is feitelijk de keuze tussen de routine van een ingespeeld team of het inbrengen van een heel goede jongeling.'

Grote indruk

Roest maakte vorige week grote indruk door zilver te winnen op de olympische 1500 meter. Alleen landgenoot Kjeld Nuis bleef de Lekkerkerker voor.
LEES OOK: