Brons voor Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven na bizarre relay

REGIO - Yara van Kerkhof uit Zoetermeer en Lara van Ruijven uit Naaldwijk hebben met de Nederlandse shorttracksters op bizarre wijze brons veroverd op de olympische relay. Ze profiteerden van het feit dat China en Canada werden gediskwalificeerd in de A-finale, terwijl Oranje in de B-finale naar een wereldrecord reed: 4.03,471. Daardoor schoof het Nederlandse team, met verder Jorien ter Mors en Suzanne Schulting, door naar de derde plaats.

Het komt zelden voor dat de winnaar van de 'kleine' finale met een medaille aan de haal gaat, aangezien daarvoor minstens twee landen gestraft moeten worden. De uitslag zorgde voor een enorme ontlading bij de Nederlandse vrouwen, die de A-finale hadden misgelopen en in spanning moesten wachten op het oordeel van de jury.


Zuid-Korea greep het goud op de relay (3000 meter aflossing) en maakte zo de favorietenrol waar voor eigen publiek. Het zilver ging naar Italië.

Individueel

Eerder op de dinsdag bereikte zowel Van Kerkhof (27) als Van Ruijven (25) individueel de kwartfinale op de 1000 meter. Voor de Zoetermeerse Van Kerkhof was het haar tweede olympische plak, nadat ze exact een week geleden al zilver op de 500 meter won. Op diezelfde afstand bleef de uit Naaldwijk afkomstige Van Ruijven steken in de series.


LEES OOK: