15.000 euro beloning en DNA-spoor in moordzaak Mustafa Ates

RIJSWIJK - Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de daders van de moord op Mustafa Ates. Het lichaam van de 50-jarige man uit Vlaardingen werd afgelopen zomer gevonden op een afgelegen parkeerterrein in Rijswijk. Daarnaast heeft de politie bekend gemaakt dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar een DNA-spoor dat is aangetroffen.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 20 februari. Meer zaken zijn hier vinden.

UPDATE: In mei 2018 zijn twee Delftenaren van 46 en 51 jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Mustafa Ates. In maart werd al een 47-jarige Delftenaar aangehouden.

Het lichaam van Mustafa werd op zaterdagochtend 22 juli rond 05.00 uur gevonden op de parkeerplaats aan de Van der Kooijweg in het zuiden van Rijswijk. Hij bleek met geweld om het leven te zijn gebracht. Na onderzoek lijkt het er op dat hij ergens anders is vermoord en dat zijn lichaam daarna is achtergelaten op de parkeerplaats.

Het is nog niet duidelijk waar Mustafa is omgebracht, maar de politie heeft wel een beeld wanneer dat moet zijn gebeurd: op vrijdag 21 juli, ergens tussen 11.00 en 19.00 uur. Het onderzoeksteam wil daarom precies weten wat er die dag met Mustafa is gebeurd. Iedereen die hem nog heeft gezien of heeft gesproken, wordt gevraagd om contact met de politie op te nemen.

Onbekend wat hij precies deed

Mustafa woonde in Vlaardingen en was een bekend gezicht in de Turkse gemeenschap daar. Iedereen kende hem als Mus Beton, omdat hij als klusjesman van alle markten thuis was. Hij kluste op een volkstuinencomplex in Vlaardingen en was regelmatig te vinden op een industrieterrein in die plaats.

Wat hij precies deed op dat industrieterrein en in wiens opdracht hij daar kluste, dat is niet bekend. Mogelijk is hij op de één of andere manier in aanraking gekomen met criminelen en is er iets gebeurd dat aanleiding voor zijn dood is geweest. Alle informatie hierover is welkom bij de politie.

Twee appartementen

Ook heeft de politie vragen over de woning van Mustafa. Hij huurde twee appartementen aan de Westhavenkade in het centrum van Vlaardingen. Hij was schimmig tegenover bekenden wat hij met die ruimte deed en ontving er zelden gasten.

Het heeft even geduurd voordat de politie de woningen kon onderzoeken, omdat Mustafa er niet officieel ingeschreven stond. Na zijn dood bleken beide appartementen helemaal leeggehaald en schoongemaakt te zijn. Mogelijk zijn er hierdoor belangrijke sporen gewist.

Link met Rijswijk

Uit het politieonderzoek is naar voren gekomen dat het leven van Mustafa zich grotendeels afspeelde in Vlaardingen. Voor zover bekend had hij geen contacten in Rijswijk. De recherche vraagt zich daarom af hoe en waarom zijn lichaam dan in Rijswijk terecht is gekomen. De politie houdt er rekening mee dat de dader of daders mogelijk bekend zijn in Rijswijk. De parkeerplaats aan de Van der Kooijweg is erg afgelegen, in het recreatiegebied Hoekpolder. Het is een plek die je moet kennen en waar je niet toevallig langskomt.

Als u verdachte of opvallende zaken heeft gezien rond de parkeerplaats, op vrijdag 21 juli of zaterdag 22 juli voor 05.00 uur, dan wil de recherche u graag spreken. Ook als u daar die dagen bent geweest en niets opvallends heeft gezien, komt de politie graag met u in contact.

Volkstuintjes

Aan de Eikelenburglaan, vlakbij de vindplaats van het lichaam van Mustafa, ligt een volkstuintjescomplex. In dat complex verblijven ook veel Turkse mensen. De politie sluit niet uit dat Mustafa in het verleden op dat complex is geweest, zeker omdat hij ook in Vlaardingen kluste op een tuinhuisjescomplex. Als u daar iets over kunt vertellen, laat het dan weten.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Tip de politie via Whatsapp: 06-17214856
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem

Deel dit artikel: