Christenunie/SGP wil nieuwe metrolijn in Den Haag

Pieter Grinwis bij Muijs in de Morgen
Pieter Grinwis bij Muijs in de Morgen
DEN HAAG - Christenunie/SGP in Den Haag pleit voor een ondergrondse lightrail- of metroverbinding tussen de Binckhorst en het Centraal Station in Den Haag. Dat zei lijsttrekker Pieter Grinwis maandagmorgen in de uitzending Muijs in de Morgen op Radio West.
Grinwis reageerde op een plan van de VVD. De liberalen willen namelijk de helft van het Bernhardviaduct in Den Haag slopen, daaronder de gracht weer open maken en woningen bouwen op de plek van het Terminalgebouw. VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis ontvouwde zijn plannen die ochtend in het ochtendprogramma op Radio West. Revis schetst de voordelen van zijn plan: 'Minder asfalt, de gracht weer terug, het lelijke kantoor weg en mooie woningen ervoor terug.' In het nieuwe pand zou ook plek kunnen zijn voor de Universiteit Leiden, campus Den Haag. Op die manier biedt Den Haag kansen voor de uitbreiding van de Universiteit Leiden.
Volgens Grinwis worden plannen als die van de VVD breed gedragen in de raad, maar mist het plan van de liberalen wel enkele - volgens hem - essentiële punten.
We moeten tussen CS en de Binckhorst onder de grond iets doen
Pieter Grinwis

De belangrijkste daarvan is de link met openbaar vervoer. 'De Binckhorst gaat volledig op de schop', zegt Grinwis. 'We moeten tussen CS en de Binckhorst daar onder de grond iets doen, een lightrail of een metroverbinding.'

Kosten

Grinwis realiseert zich dat zo'n ondergrondse OV-lijn erg veel geld kost. 'We krijgen hopelijk enkele honderden miljoenen van het Rijk voor openbaar vervoer. Die moeten we daar dan voor gebruiken', zei de fractievoorzitter van Christenunie/SGP in Muijs in de Morgen.
In Den Haag leven al langer plannen om het openbaar vervoer te verbeteren. Bijvoorbeeld door een lightrailverbinding aan te leggen van Zoetermeer, via de Binckhorst naar Scheveningen. Die zou grotendeels onder de grond moeten worden aangelegd.
» Op 21 maart 2018 gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lees hier het laatste nieuws.