Havenkranen in Haagse Laakhaven worden monument

DEN HAAG - De havenkranen in Laakhaven in Den Haag zijn gered. Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) heeft in een brief aan de gemeenteraad gemeld dat de kranen 'geconserveerd' worden. Ook zijn beide kranen aangewezen tot gemeentelijk monument vanwege de architectuurhistorische waarde. Het gaat om markante kranen van de bouwer Conrad-Stork.
Met de ene kraan werd jarenlang zand en grind gelost voor de betoncentrale Fabriton. De andere kraan aan de Calandkade was van bouwmaterialenhandel Verhulst. De kranen worden komend voorjaar grondig schoongemaakt en opgeknapt. Bij het opnieuw schilderen worden de bedrijfskleuren van Fabriton en Verhulst aangehouden.
Volgens kenners behoren de kranen tot de mooiste voorbeelden van havenkraanarchitectuur. Het zijn de twee laatste oorspronkelijke kranen van de Laakhaven en zouden daarmee van zeldzame betekenis zijn.

'Goed nieuws'

Gemeenteraadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij vroeg vorig jaar aan het stadbestuur om behoud van de kranen. 'Dit is goed nieuws. Behalve de RAC-hallen en Maakhaven is er veel gesloopt in Laakhaven. Fantastisch dat deze havenkranen nu ook blijven staan. Het is markant industrieel erfgoed en herinnert aan het industriële verleden van Laakhaven', zegt Bos.