Ruim 200 gestolen telefoons te koop in 'Haagse' winkel in Bulgarije

DEN HAAG - In Bulgarije zijn meer dan 260 gestolen smartphones gevonden. Ze werden te koop aangeboden in een Bulgaarse winkel die 'Occasion Den Haag' heet. De politie kwam erachter tijdens een onderzoek naar heling en witwassen. Alle telefoons stonden in Nederland opgegeven als gestolen.

Vorig jaar deden zeven mensen in Nederland aangifte nadat hun zakken waren gerold. Volgens de app 'Find my iPhone' lagen die toestellen allemaal op hetzelfde adres in de Schilderswijk. De bewoner bleek geen geregistreerd inkomen te hebben, maar kon wel een dure auto grotendeels cash afrekenen. Hij had verder ook veel dure spullen, merkte de wijkagent.

Toen die agent vorig jaar zomer zag dat de Hagenaar en zijn vrouw de auto inlaadden om op vakantie te gaan, werden de twee aangehouden. In het huis lagen een groot geldbedrag en een paar gestolen smartphones. Via laptops bleek dat er honderden iPhones met die laptops verbonden waren geweest, waarvan 260 in Nederland gestolen toestellen.

Bulgaars echtpaar

In februari werd bovendien een Bulgaars echtpaar aangehouden. De twee worden verdacht van zakkenrollerij en heling. Uiteindelijk bleek er sprake van een netwerk dat in ons land smartphones stal om die in Bulgarije te verkopen.

Via een rechtshulpverzoek vanuit Nederland deed de Bulgaarse politie onlangs in de stad Roese doorzoekingen in drie woningen en een telefoonwinkel. Rechercheurs uit Den Haag reisden af naar Bulgarije om daar te helpen.

Deel dit artikel: