Grote sensatie op WK allround: Patrick Roest uit Lekkerkerk wereldkampioen

Patrick Roest wereldkampioen allround
Patrick Roest wereldkampioen allround © OrangePictures
LEKKERKERK - Patrick Roest is zondag wereldkampioen allround geworden. Sverre Pedersen (Noorwegen) leek de wereldtitel te pakken, maar viel op de afsluitende 10.000 meter in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Roest, die halverwege de WK bovenaan stond, profiteerde daar van.
Op de schatsmijl won Pedersen met overmacht en leek het goud op de WK niet meer te kunnen mislopen. Maar wel dus, omdat de Noor viel. Roest moest zeven seconden goedmaken op de 10 kilometer en dat lukte dankzij Pedersen zijn valpartij.
Het is de eerste wereldtitel voor de 22-jarige schaatser uit Lekkerkerk. Vorig jaar werd de tweevoudig medaillewinnaar op de Olympische Spelen tweede op de WK. Het zilver is voor Pedersen. Marcel Bosker pakte het brons op de WK, Sven Kramer is vierde geworden.

Blij voor mijzelf

'Het ijs is niet geweldig. Dus als je een keer een voet niet goed neerzet, dan ben je hem kwijt. En dat is bij Sverre misschien ook wel het probleem geweest, dat hij vermoeid was', zei Roest na afloop tegen de NOS. 'Je wil niet juichen, want ik vind het vervelend voor Sverre, want hij reed echt sterk dit weekend. Maar ik mag ook gewoon blij zijn voor mijzelf dat ik hier wereldkampioen word.'