Groot deel Xenos-winkels wordt Casa: 'Overname voorkomt erger'

DEN HAAG - De naam Xenos is straks een stuk minder vaak in het winkellandschap te zien. Op korte termijn wordt bijna twee derde van de filialen omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen Casa, werd dinsdag bekendgemaakt.

Casa heeft momenteel vijfhonderd winkels in acht Europese landen, maar is nu nog niet in Nederland actief. De keten is eigendom van de familie Blokker en krijgt er in Nederland circa 110 filialen en 1900 medewerkers bij. Daarbij is onder meer gekeken naar de huidige Xenos-winkels, omdat die het best in de Casa-formule passen. Het ombouwproces moet voor de zomer van volgend jaar zijn afgerond.

In mei vorig jaar kondigde Blokker Holding aan Xenos te willen verkopen, evenals de andere winkelbedrijven van het concern behalve de Blokker-winkels.

Zo'n 180 banen schrappen

De familie Blokker neemt zelf het roer over bij de resterende zestig Xenos-winkels, die in ieder geval voorlopig de merknaam blijven voeren. In totaal blijven daar 850 medewerkers werken. De activiteiten van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk zullen worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van 2019 worden stopgezet. Daarbij worden 180 banen geschrapt. Daarna wordt de bevoorrading uitbesteed.

Vakbond CNV denkt dat Blokker met de voorgenomen overname van de Xenos-winkels erger heeft voorkomen. De aankondigingen zijn volgens CNV-bestuurder Martijn den Heijer 'buitengewoon vervelend' voor de mensen die straks hun baan verliezen in het distributiecentrum en op het hoofdkantoor. 'Maar als er niets was gedaan, was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten.'

Meer over dit onderwerp:
XENOS CASA
Deel dit artikel: