Vrouw van vermoorde marktkoopman Olaf: 'Er knapte iets in me'

DEN HAAG - De vrouw van de vermoorde Haagse marktkoopman Olaf heeft hem na jarenlange mishandeling doodgestoken. Dat zei de advocaat van de 60-jarige Marianne H. dinsdag tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank. 'Er knapte iets in haar,' zei de raadsman tegen de rechter.

Olaf en Marianne waren al jaren samen. Ze stonden samen op de Haagse Markt en verkochten juwelen. Ze hadden geen vaste standplaats, maar waren er wel geregeld te vinden. Collega's reageerden geschokt op het nieuws van zijn overlijden en legden een condoleanceboek neer op de markt.

Kort voor zijn dood besloten Olaf en Marianne te trouwen. Dinsdag schetste de advocaat van H. niet het beeld van een verliefd echtpaar, maar van een turbulentie relatie waarin veel werd gedronken. 'Olaf had een kwade dronk', volgens de raadsman. Jarenlang zou hij Marianne hebben mishandeld.

Bewerkt met een longdrinkglas

Zo was haar arm eens op acht plaatsen gebroken, na een ruzie. De dag voor de fatale avond zou Olaf haar bewerkt hebben met een longdrinkglas. Maar Marianne deed nooit aangifte van de mishandelingen door Olaf. Tegen iedereen die er om vroeg vertelde ze dat ze was gevallen. 'Ze wilde de vuile was niet buiten hangen', zegt haar advocaat. Hij vervolgt: 'Ze hield van hem en nog steeds, alleen niet als hij dronk.'

Toch waren er wel wat mensen op de hoogte van de mishandelingen. 'Iedereen had door dat het niet klopte', zei haar advocaat.

'Pijn moest stoppen'

Op de avond van 29 november 2017 sleepte Olaf Marianne in een dronken bui aan haar haren naar het bed, brak haar neus om er vervolgens in te bijten. Toen was het genoeg en  besloot Marianne dat 'deze pijn moest stoppen'. Marianne liep naar beneden, pakte een steakmes en stak Olaf twee keer in zijn hart. Hij overleed ter plekke.

Op blote voeten en onder het bloed liep ze in de koude novembernacht naar buiten, op weg naar haar zoon. Maar toen hij niet thuis bleek, kwam ze terecht bij de onderbuurvrouw. Daar zei ze later tegen de politie: 'Ik heb hem gestoken.' Later verklaarde ze bij de politie: 'Als ik hem niet had vermoord, dan had hij mij vermoord.'

Op vrije voeten?

De advocaat van Marianne vroeg dinsdag of zij haar proces buiten de cel mocht afwachten, omdat ze had gehandeld uit noodweer. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) is daar geen sprake van. Volgens de officier van justitie is Marianne naar beneden gelopen en heeft daar een mes gepakt. 'Ze koos niet de voordeur, maar bewust voor een mes',  aldus de officier.

Wel zegt het OM tijdens de inhoudelijke behandeling rekening te houden met de omstandigheden van Marianne. Op 5 juni gaat de zaak verder, tot die tijd blijft de vrouw vastzitten.

Meer over dit onderwerp:
HAAGSE MARKT DEN HAAG OLAF MOORD POLITIE RECHTBANK
Deel dit artikel: