Je mag niet meer op je snorfiets door de Grote Marktstraat Den Haag

Winkelend publiek in Grote Marktstraat
Winkelend publiek in Grote Marktstraat © ANP
DEN HAAG - Nog voor de zomer komt er een verbod op het rijden met een snorfiets door de Haagse Grote Marktstraat. Dat meldt de Haagse verkeerswethouder Tom de Bruijn (D66).
Snorfietsers zorgen momenteel voor gevaarlijke situaties in de Grote Marktstraat. Ze zijn bij veel bijna-aanrijdingen met voetgangers betrokken, aldus de gemeente Den Haag. Dat komt onder meer omdat ze hard rijden en de straat zich niet leent voor snel doorgaand verkeer, stelt de wethouder in een verklaring.
'Dit verbod maakt het voor het winkelend publiek veiliger en draagt bij aan een aangenaam verblijf in één van de belangrijkste winkelstraten van Den Haag.'

Omrijden

Alle snorfietsen moeten straks via de Lutherse Burgwal en de Gedempte Gracht door het centrum rijden. De gemeente gaat in het hele gebied borden plaatsen om snorfietsen te wijzen op de aangepaste regels.
De eerste twee weken, nadat het verbod van kracht is geworden, krijgen snorfietsers in de Grote Markstraat een waarschuwing. Zo kan iedereen wennen aan de nieuwe regels. Daarna wordt begonnen met het bekeuren van overtredingen. Wanneer het verbod precies ingaat, is nog niet bekend. Eerst moet nog een aantal procedures worden doorlopen. 'Maar we kondigen het ruim van tevoren aan', aldus de wethouder.

Fietser blijft welkom

De fietser blijft vooralsnog welkom in de Grote Markstraat omdat dit volgens de wethouder de belangrijkste route door het centrum van Den Haag is en er geen alternatief is.‘Die kan je er dus niet uithalen’, zegt hij. Zeker omdat het gaat om grote aantallen is de Gedempte Gracht hiervoor niet geschikt.
De Bruijn noemt het wel ‘een interessant idee’ om de fietsers beter te scheiden van de voetgangers. Dit door bijvoorbeeld lichtjes in het schuine deel van het fietspad aan te brengen. ‘Dat is een leuk idee, daar ben ik enthousiast over.’

Parkeren

Snorfietsers die op weg zijn naar een bestemming in de Grote Marktstraat of één van de zijstraten, kunnen hun snorfiets het beste parkeren in de gratis fietsenstallingen van Biesieklette aan de Kranestraat, de Grote Markt, of één van de parkeervakken op straat.
Het verbod op snorfietsen is ook een wens van de Haagse gemeenteraad.