Dag drie rechtszaak over liquidatie Zeynel Er: Verdachten houden vast aan hun onschuld

Rechtbanktekening door Theresa Hartgers
Rechtbanktekening door Theresa Hartgers
LEIDEN - Beide verdachten in de zaak Zeynel Er blijven volhouden dat ze niks te maken met de liquidatie van de Turks-Nederlandse zakenman. Op de donderdag kwam de advocaat van N. aan het woord, hij vroeg vrijspraak voor de moord. Justitie ziet N. als de schutter, woensdag eiste ze 25 jaar cel tegen hem.
Volgens de advocaat is er ‘geen bewijs voor dat Leon N. geschoten heeft’. Dat N. in wapens heeft gehandeld geeft hij toe, maar volgens de advocaat moet dit niet gezien worden als voorbereiding op een liquidatie.
Ook zou er ‘geen link’ zijn tussen Leon N. en het slachtoffer. 'Er is helemaal niks: geen adressen, geen foto’s', aldus de advocaat. Ook het eerder gevonden DNA van N., in de zwarte Caddy die gebruikt werd als vluchtauto, trekt de advocaat in twijfel. Omdat er ook DNA gevonden werd van de vorige eigenaar, wil de verdediging weten: ‘Waarom is hij niet onderzocht en N. wel?’

'Het OM heeft geshopt'

Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde donderdag dat al het bewijs samen moet worden gezien. Alle deeltjes samen vormen de hele zaak, aldus de officier van justitie. Maart volgens de advocaat van Leon N. heeft het OM 'geshopt' in de getuigeverklaringen en zijn ze zo bij N. uitgekomen.
Aan het eind krijgen beide verdachten een laatste woord. Mohamed H. trekt van leer tegen het OM. Hij wijst ze op dingen in het onderzoek die volgens hem niet kloppen. 'Ik ben onschuldig, ik heb hier niets mee te maken. Ik ben geen moordenaar', zegt hij huilend. Leon N. blijft koel, dat is hij al gedurende het hele proces. N. hoopt dat er nog goed naar het onderzoek wordt gekeken. ‘Want ik ben onschuldig.’

De zaak

Ondernemer Zeynel Er werd op 14 juni 2016 in Leiden, op de hoek van de Gieterijstraat en de Rooseveltstraat, gevonden in een plas bloed. Dinsdag bleek dat hij met een machinepistool is neergeschoten. Het slachtoffer had 33 schotwonden. Later moesten er in het ziekenhuis nog vijf kogels uit zijn lichaam worden gehaald. Hier overleed Er twee dagen later aan zijn verwondingen.
Woensdag werden de lange gevangenisstraffen geëist. 'Het was een moord in koelen bloede. Er was een gezamenlijke voorbereiding, gezamenlijke uitvoering en gezamenlijke afwikkeling. Degene die niet schoot is net zo schuldig', aldus de officier van justitie woensdagmiddag.
20 april volgt de uitspraak.