Edith Schippers gaat Haags college smeden

Edith Schippers wordt formateur in Den Haag.
DEN HAAG - Demissionair minister Edith Schippers tijdens het debat over het plan van de formerende partijen om het eigen risico volgend jaar te bevriezen op 385 euro, in ruil voor een extra stijging van de zorgpremie. ANP KOEN VAN WEEL fotograaf Koen van Weel stad Den Haag land Nederland beeldnummer 53432506 beelddatum 26-09-2017 15:01:11 bron ANP © ANP
DEN HAAG - Oud-minister Edith Schippers (VVD) wordt formateur in Den Haag. Zij moet een coalitie van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan smeden. Dat heeft partijleider Richard de Mos van Groep de Mos dinsdag bekend gemaakt. Schippers gaat woensdag aan de slag.
Met het aanstellen van Schippers als formateur heeft de grootste partij in Den Haag, Groep de Mos, opnieuw een VVD-prominent gevonden die zich inspant voor een nieuwe coalitie in de stad. Hans Wiegel heeft de afgelopen weken opgetreden als verkenner. De Mos is blij met de aanstelling van Schippers: 'Mevrouw Schippers kennen we als een kordate vrouw. De verwachting is dat zij goed leiding kan geven aan het proces, dat ze de zaken snel oppakt en dat we er zodoende snel uit kunnen zijn.'
Wiegel heeft dindag zijn werk als verkenner afgerond. De conclusie is dat de vier partijen voldoende vertrouwen in elkaar hebben gekregen om samen een coalitie te gaan vormen. Wiegel sprak sinds 28 maart diverse malen met de onderhandelingsteams van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. Ook spraken vertegenwoordigers van die partijen nog afzonderlijk met elkaar.

Lange staat van dienst

Schippers heeft een lange staat van dienst in de landelijke politiek. En zij heeft ervaring met het smeden van coalities. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd ze aangesteld als verkenner voor een nieuw te vormen kabinet. Schippers begon haar carrière in de politiek als fractiemedewerker van de VVD in de Kamer. Daarna stapte ze even over naar werkgeversorganisatie VNO-NCW.
In 2003 kwam ze zelf in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen in 2010 stond zij op de tweede plaats van de kandidatenlijst van de VVD. Om daarna bij de kabinetsonderhandelingen een van de belangrijkste adviseurs van Mark Rutte te worden. Vervolgens werd zij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het eerste kabinet Rutte. Twee jaar later stond zij weer op nummer twee op de kieslijst van haar partij en werd zij ook weer minister van volksgezondheid. Eind 2017 werd bekend dat zij uit de landelijke politiek stapte.

Vol vertrouwen

Schippers wordt in Den Haag formateur. Dat betekent in de praktijk dat zij nu ook echt een nieuw college van burgemeester en wethouders in de steigers gaat zetten. Er komt dus geen tussenstap met een informateur meer. Dat is volgens betrokkenen niet nodig omdat Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks vol vertrouwen zijn dat zij eruit kunnen komen.
Verkenner Wiegel adviseert acht wethouders, gelijk te verdelen over de vier partijen. In het nieuwe college-akkoord zouden duurzaamheid, de groei van de stad, 'iedereen doet mee' en mobiliteit centraal moeten staan. Totdat Schippers woensdag aan de slag gaat, volgen er geen nadere mededelingen zegt Richard de Mos van de grootste partij.