Advies aan Hoge Raad: 'Zaak kindermishandeling Roeloefarendsveen opnieuw bekijken'

ROELOFARENDSVEEN - Het hof moet opnieuw kijken naar de zaak van Petra T. Dat adviseert een advocaat-generaal (een adviseur van de raadsheren) aan de Hoge Raad. Petra T. uit Roelofarendsveen werd in mei 2017 in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel vanwege poging tot doodslag op haar destijds 12-jarige stiefdochter en 15-jarige zoon.

De ouders gebruikten kou als straf. Volgens het OM moest het meisje onder meer in de vrieskou op een natte matras slapen in een garage. Dit leidde ertoe dat zij in februari 2015 zo ernstig onderkoeld raakte dat ze een hartstilstand kreeg en enige tijd in coma lag.

Medici in het ziekenhuis sloegen alarm toen ze zagen dat het meisje onverklaarbare verwondingen aan haar lichaam had. T. werd vorig jaar veroordeeld door het hof tot 4,5 jaar cel. Ze ging bij de Hoge Raad in beroep tegen haar veroordeling.

Leven gered

De advocaat-generaal stelt juist dat het leven van de stiefdochter mogelijk gered is omdat de stiefmoeder zelf tijdig de hulpdiensten waarschuwde. Zo'n omstandigheid levert een zogenoemde 'strafuitsluitingsgrond' op en staat daarmee een veroordeling voor poging tot doodslag in de weg.

Of de Hoge Raad het advies overneemt is op dit moment niet bekend. De Hoge Raad hoeft het advies van de advocaat-generaal niet te volgen. Meestal wordt er binnen ongeveer zes weken een besluit genomen.

Terug naar hof

Mocht de Hoge Raad meegaan in het advies, dan moet de zaak opnieuw worden behandeld door het gerechtshof. Dan is het uiteindelijk aan de rechters van het hof om te oordelen of er inderdaad wel of niet sprake is van 'poging tot doodslag'.

LEES HIER de hele uitspraak in de zaak Petra T.

LEES OOK: Mishandeld kind van Petra en Ron T. spreekt: 'Ik hoop dat andere kinderen dit nooit meemaken'

Deel dit artikel: