Persoonlijke voorwerpen verzetsheld naar Haags Historisch Museum

DEN HAAG - Het Haags Historisch Museum krijgt een aantal bezittingen van verzetsheld George Maduro (1916-1945), naar wie miniatuurstad Madurodam is vernoemd. De familie had de spulletjes altijd bewaard.

Het gaat niet alleen om kleding, een grote hutkoffer en een hockeyshirt van de Haagse vereniging HHIJC, maar ook om voorwerpen uit de oorlog. Hierbij zit onder meer een briefje dat hij schreef in gevangenschap in de Scheveningse gevangenis ‘Oranjehotel’ en zijn persoonsbewijs van december 1941.

Maduro werd twee keer opgesloten in het ‘Oranjehotel’, waar de nazi's verzetsstrijders gevangen hielden. Hij stierf op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau. Na de oorlog werd Maduro postuum onderscheiden met de Militaire Willems-Orde wegens moed, beleid en trouw.

Madurodam

Zijn ouders schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam, waarmee ze een levend monument voor hun zoon wilden verwezenlijken. Madurodam is in 1952 geopend door de toen 14-jarige prinses Beatrix. Madurodam steunt goede doelen uit de opbrengsten.

Deel dit artikel: