Onveilige vloeren in kantoren ministeries Turfmarkt Den Haag

Exterieur van het ministerie van Justitie aan de Turfmarkt
Exterieur van het ministerie van Justitie aan de Turfmarkt © ANP
DEN HAAG - In het grootste kantoorpand van Den Haag, de twee in 2013 geopende torens aan de Turfmarkt, zijn de afgelopen weken veertien ruimtes en 110 werkplekken afgesloten vanwege problemen met de vloeren. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) in NRC Next. Dit ministerie is samen met het departement van Justitie en Veiligheid in de torens gevestigd.
Volgens de woordvoerder van het ministerie is het 'absoluut niet onveilig', maar op bepaalde plekken in de torens mogen ambtenaren niet langer in grote groepen samenkomen.
Volgens de ministers Kajsa Ollongren en Sander Dekker hoeven de medewerkers niet bang te zijn dat hun werkplek onveilig is. De veiligheid staat voorop, anders zouden we mensen er niet laten werken'', zei Ollongren voorafgaand aan de ministerraad. Volgens Dekker moeten op de kwetsbare plekken geen zware brandkasten worden neergezet 'maar kunnen mensen veilig werken'.

Veiligheid

'Enkele honderden gebouwen hebben een mogelijk of urgent veiligheidsrisico', zegt directeur Bob Gieskens van de Nederlandse Vereniging van Constructeurs in NRC Next. Het probleem draait om zogeheten betonnen breedplaten, die in circa een kwart van de nieuwe vastgoedprojecten worden toegepast.
De ramp met de ingestorte parkeergarage in Eindhoven liet zien dat gebouwen waar grote ruimtes overspannen worden met breedplaten mogelijk gevaarlijk zijn.