25 jaar cel voor liquidatie zakenman Zeynel Er in Leiden

LEIDEN - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag gevangenisstraffen tot 25 jaar opgelegd voor de liquidatie van Zeynel Er. De 50-jarige Turks-Nederlandse zakenman werd op 14 juni 2016 op klaarlichte dag met een automatisch wapen doodgeschoten in de Rooseveltstraat in Leiden. Hij had meer dan dertig kogelwonden.

Hoofdverdachte Leon N.(25) kreeg 25 jaar cel opgelegd. De tweede verdachte Mohamed H. (31) kreeg een straf van 22 jaar. De rechtbank oordeelde dat de verdachten de moord samen hebben gepleegd en dat hun aandeel daarin even zwaar weegt. De straf van N. valt hoger uit omdat er een straf van drie jaar voor wapenbezit bijkomt.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 25 jaar cel tegen N. Tegen H. eiste justitie 22 jaar cel. De twee verdachten hebben tijdens het proces altijd ontkend iets te maken te hebben met de liquidatie. N. heeft toegegeven dat hij in wapens handelde, maar niet dat hij iets met de moord te maken had.Een derde verdachte Jim C. (31) werd eerder al vrijgesproken. Hij werd verdacht van het voorbereiden van een liquidatie.

Opluchting voor schoonzus

De schoonzus van Er slaakt een zucht van opluchting als de rechter de straf uitspreekt. 'Ik had alle vertrouwen in, dat ze veroordeeld zouden worden.' Voor haar is het een bevestiging dat haar zwager een nette zakenman was en niks van doen had met drugs.

Toch is er nog de grote ergernis dat de ze niet weet wie er achter de moord op haar zwager zit. De verdachten hebben dat nooit durven vertellen tijdens het proces. H. verklaarde dat hij bang was zelf vermoord te worden als hij dat zou zeggen. 'Ik zal pas rust hebben als hij gepakt is', zegt ze buiten de zaal. Maar het is maar de vraag of ze er ooit achter zal komen.

LEES OOK: Waarom moest Zeynel Er dood? Motief voor liquidatie in Leiden ontbreekt

Meer over dit onderwerp:
LIQUIDATIE ZEYNEL ER ROOSEVELTSTRAAT LEIDEN
Deel dit artikel: