Man die echtgenote in stukken zaagde naar kliniek: 'Het kan niet anders'

DEN HAAG - Andrei K. - de verdachte van de moord op zijn vrouw Julia Chernyshova - wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank deze woensdag bepaald tijdens een inleidende zitting. De vrouw werd in januari dood aangetroffen op het balkon van haar huis. Haar lichaam was in stukken en lag in een kist met aarde.
De rechtbank acht de opname van de man in de kliniek noodzakelijk, omdat deskundigen niet al zijn problemen kunnen oplossen. 'Het kan niet op een andere manier', aldus de rechter.
K. - die tijdens de zitting aanwezig was - gaf aan dat hij wil meewerken aan een opname.


Julia wordt vermist

Julia werd op 9 januari van dit jaar door haar man Andrei K. als vermist opgegeven. Volgens het Openbaar Ministerie geloofden agenten zijn verhaal niet. K. was zenuwachtig, transpireerde en kon vragen van de agenten niet beantwoorden, ook had hij kleine verwondingen aan zijn gezicht. Volgens K. hadden hij en Julia ruzie gehad.
Hierna startte de politie een onderzoek. Tijdens het onderzoek was er geen spoor van Julia te bekennen. Ze plaatse niks mee op social media, ze had geen geld opgenomen en haar telefoon stond uit.

Poging tot zelfmoord

De politie ging - met toestemming van K. - in het huis van Julia kijken. Daar viel het de agenten op hoe schoon de badkamer was in vergelijking tot andere ruimtes. Een paar dagen later namen ze nogmaals polshoogte, omdat ze het huis wilde doorzoeken. De agenten zagen snijwonden op de armen van K. Hij probeerde zelfmoord te plegen. In het huis werden afschiedsbrieven gevonden.
Toen agenten aan hem vroegen waar Julia was, zei K. 'I don't think she is alive anymore. Shoot me 'I'm a fucking idiot.' Tijdens die huiszoeking wordt Julia gevonden. Ze was in stukken gezaagd met een elektrische zaag. De lichaamsdelen lagen in een kist met aarde op het balkon van hun appartement aan de Neptunusstraat op Scheveningen. K. werd hierna opgepakt.

Scheiden

K. zou het niet hebben kunnen verkroppen dat de 30-jarige Julia van hem wilde scheiden. Hij heeft het wegmaken van het lichaam bekend, maar heeft steeds gezegd dat hij niet weet hoe zijn vrouw om het leven is gekomen.
De Russische Julia had een yogastudio in de Neptunusstraat. Ze werd gecremeerd en herdacht in Den Haag en door de Russische gemeenschap in Rotterdam. Haar urn is opgestuurd naar haar familie in Rusland.
Geen familie
Bij de zitting was geen familie van Julia aanwezig. Haar broer had een advocaat afgevaardigd. Die zei dat de familie vooral duidelijkheid wilde over de zaak.
K. maakte op de zitting een apathische indruk. 'Ik wil meewerken aan een opname', zei hij. Zijn advocaat wilde verder geen vragen beantwoorden. 'Dat is niet in het belang van mijn cliënt', zei ze. Zijn opname kan pas beginnen over 22 weken. De klinkiek heeft een wachtlijst.