Instellingen

Onderzoek TU Delft: Nederland in top 10 aangroei van stranden

Zandmotor
Zandmotor de Deltaduin in Ter Heijde. © Rijkswaterstaat
DELFT - Door zandopspuiting en onderhoud groeien wereldwijd de stranden harder aan dan ze verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van waterinstituut Deltares en TU Delft dat vrijdag is verschenen in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature Scientific Report.
Nederland staat in de top 10 van plekken waar strand aangroeit. Dat komt onder meer door de opspuitingen, maar ook door de Zandmotor tussen Ter Heijde en Kijkduin. Via dit kunstmatige schiereiland wordt het zand door zee over de Nederlandse kust verspreid. De werking van de Zandmotor is zelfs zo effectief dat het concept navolging moet krijgen op andere plekken op de wereld.
Over het algemeen gaat het beter met de stranden dan we dachten: jarenlang bestond het beeld dat zandstranden krimpen. Onderzoekers hebben 50.000 stranden over een periode van 35 jaar geanalyseerd. In totaal bestaat 31 procent van de totale kustlijn in de wereld uit zandstrand, zo hebben de onderzoekers op basis van 1,9 miljoen satellietbeelden berekend.

Verrassend

De uitkomsten zijn verrassend, zegt onderzoeker Arjen Luijendijk. Voornaamste reden voor de groei zijn het onderhoud en zandopspuiting, zoals in Nederland en Dubai. Plekken op de wereld waar de stranden het moeilijk hebben zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse staten Louisiana en Texas. Daar lopen de kusten met soms wel 15 meter per jaar terug.