Burgemeester Krikke mag hond Harley voortaan meenemen naar stadhuis

DEN HAAG - Harley, de hond van burgemeester Pauline Krikke, mag sinds deze maand het stadhuis van Den Haag binnen. De gemeente heeft namelijk het hondentoelatingsbeleid versoepeld. Het gaat om een proef, die op 9 april is begonnen.

Het initiatief komt mede van de burgemeester, die er aan het begin van haar burgemeesterschap op werd gewezen dat ze haar hond niet mee mocht nemen naar haar werk. Alleen hulphonden waren toegestaan. Krikke vond het een vreemde maatregel; honden zijn namelijk wel welkom in het openbaar vervoer, in winkels en horecagelegenheden.

De burgemeester vindt dat het atrium van het stadhuis een open plek moet zijn voor mensen, ook als ze hun hond willen meenemen. Daar gelden wel enkele regels voor:

  • Honden mogen het atrium binnen tijdens openingstijden als ze kort zijn aangelijnd.
  • Ambtenaren en bestuurders mogen, na toestemming, hun hond alleen 's avonds en in het weekend meenemen naar hun werkplek.
  • Uitwerpselen moeten door de eigenaar of verantwoordelijke zelf onmiddellijk worden opgeruimd.
  • Als een hond tot overlast leidt, kunnen beveiligers het baasje en de hond dwingen het gebouw te verlaten.
  • Sommige hondenrassen, die bijvoorbeeld vanwege het risico op agressief gedrag op een speciale lijst vermeld worden, zijn niet toegestaan.

Na een jaar zal worden geëvalueerd of het nieuwe hondentoelatingsbeleid niet tot overlast leidt, staat in een verklaring van een gemeentewoordvoerder.

LEES OOK: Het eerste jaar van Pauline Krikke in foto's

Deel dit artikel: