Haagse as-Soennah moskee: 'Wij dulden geen beïnvloeding'

De As-Soennah moskee
De As-Soennah moskee © Omroep West
DEN HAAG - De as-Soennah Moskee in Den Haag heeft weleens geld gekregen vanuit het buitenland, zo laat het moskeebestuur weten. 'Dat is niet verboden', zegt het bestuur. En vervolgt: 'Maar er is op geen enkele wijze invloed uitgeoefend. Sterker nog, er is expliciet met de weldoeners afgesproken dat de Stichting as-Soennah op geen enkele wijze bemoeienis duldt', aldus de moskee.
Het moskeebestuur reageert op berichtgeving van NRC en Nieuwsuur eerder deze week. Daarin werd gemeld dat tientallen islamitische organisaties in Nederland geld hebben gekregen uit Koeweit en Saudi-Arabië. As-Soennah, een van de grotere moskeeën in Nederland, zegt nog nooit geld uit Saudi-Arabië te hebben gekregen. 'Wel uit Koeweit, maar dat was langer geleden, niet recent. Al het geld dat we nu krijgen, is van Nederlandse herkomst. Ook ons gebouw is door onze eigen achterban gefinancierd', aldus moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri.
'Onze imams worden door de stichting zelf betaald. Ze zijn niet in dienst van de Turkse of Marokkaanse overheid', aldus Taheri. Andere religieuze organisaties en ook politieke partijen, krijgen ook geld uit het buitenland, zegt as-Soennah. De moskee noemt de Rooms-Katholieke Kerk als voorbeeld. De paus benoemt bisschoppen en kardinalen, die in dienst van de kerk zijn. 'Deze kardinalen en bisschoppen hoeven niet altijd even progressief te zijn. Men zou dit kunnen opvatten als buitenlandse financiering wat gepaard gaat met ongewenste buitenlandse beïnvloeding.'