AIVD waarschuwde voor financier As Soennah-moskee

De As-Soennah moskee
De As-Soennah moskee © Omroep West
DEN HAAG - Inlichtingendienst AIVD heeft de gemeente Den Haag vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd over een omstreden financier van de As Soennah-moskee.
Het islamitische centrum ontvangt volgens de inlichtingendienst steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Dat bevestigen verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar aan NRC en Nieuwsuur. Vrijdag liet de As Soennah Moskee weten uit Koeweit geld te hebben gekregen, maar dat was al langer geleden.
Volgens NRC en Nieuwsuur was de geldschieter Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), waarvan twee buitenlandse vestigingen op de Amerikaanse terrorismelijst staan. De Koeweitse hoofdvestiging stond tot juli 2015 op die lijst, maar is daar om een onbekende reden vanaf gehaald. RIHS financiert in meer dan vijftig landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën.

Schilderswijk

RIHS zit volgens de inlichtingendienst AIVD ook achter de koop van een pand aan de rand van de Schilderswijk, waar de As Soennah-moskee van plan is een islamitische school te vestigen. De gemeente wist dit na de tip van de inlichtingendienst te voorkomen door de moskee te houden aan het bestemmingsplan, dat geen onderwijs toestaat in het pand.