Malieveld vol boze demonstranten tijdens Dag van de Arbeid

DEN HAAG - Het Malieveld in Den Haag liep dinsdag vol met demonstrerende mensen van verschillende beroepsgroepen op de Dag van de Arbeid, 1 mei. Volgens een woordvoerder van vakbond FNV waren er een dikke 7000 mensen op het Malieveld, onder wie enkele honderden stakende chauffeurs uit het streekvervoer.
'We willen zaken die eigenlijk heel normaal zijn. We willen dat de lonen fatsoenlijk stijgen, we willen echte banen. En we willen dat vaste banen weer de norm gaan worden. We willen ook dat de doorgeslagen flex gaat stoppen. En een goed pensioen voor iedereen', zegt Zakaria Boufangacha van de FNV.
Vanaf drie uur gaan de betogers in een optocht door het stadscentrum, om daarna weer aan te komen op het Malieveld, waar nog een manifestatie volgt. De 1-mei viering heeft van de FNV het thema 'strijd mee voor kwaliteit, zekerheid en inkomen' meegekregen.

'Helemaal klaar mee'

FNV ziet steeds meer een verschraling van de arbeidsvoorwaarden, de arbeidszekerheid en de pensioenen. 'Zij hebben ons in een race naar beneden gestort. We willen luid en duidelijk laten horen dat we daar helemaal klaar mee zijn en daarom voeren we actie dichtbij de veroorzakers,' aldus FNV-voorzitter Han Busker, die doelt op de politici in de ministeries naast het Malieveld.
De dag van de arbeid is in Nederland geen officiële vrije dag. Nederland past daarmee in een kort rijtje landen met onder meer Saudi-Arabië, Oman, Mongolië en Groot-Brittannië. Voorgaande jaren was de 1-meibetoging in Amsterdam, maar de FNV heeft nu voor Den Haag gekozen omdat de regering en de werkgeversorganisaties hier zitten.