Instellingen

Driestar College hoeft aannemer geen miljoen euro te betalen

Driestar College
Driestar College © Omroep West

GOUDA - Het Driestar College in Gouda heeft toestemming van de rechter om een nieuwe aannemer in de armen te nemen voor de nieuwbouw van zijn accommodatie aan het Ronsseplein. De school heeft geen geduld meer met de huidige aannemer, bouwbedrijf CEC uit Eindhoven, omdat die verantwoordelijk zou zijn voor vertragingen bij de nieuwbouw.

Het aannemersbedrijf tekende op 2 december 2016 de overeenkomst met het Driestar College voor enkele nieuwe lesgebouwen en een sportzaal. Het was de bedoeling dat de nieuwe accommodatie bij de start van het nieuwe schooljaar 2017-2018 gereed zou zijn. Die datum is bij lange na niet gehaald. Daarom heeft de school onlangs de samenwerking met het aannemersbedrijf verbroken.

Volgens het aannemersbedrijf CEC is de vertraging de schuld van het schoolbestuur. Dat zou de onderneming niet goed geïnformeerd hebben over de grondwaterstand. Op de bouwplaats moest veel meer water worden weggepompt dan verwacht, en constructies moesten worden aangepast.

Rekening

Het aannemersbedrijf eiste twee weken geleden tijdens een kort geding bij de Haagse rechtbank dat ze de nieuwbouw mag voltooien. Ook zou het Driestar College ongeveer 1 miljoen euro aan haar moeten betalen, voor werkzaamheden die al zijn verricht. Zolang die rekening niet is betaald, weigert CEC de nieuwe sportzaal aan het Driestar College over te dragen.

De rechter oordeelt echter dat de vertraging niet de schuld is van de school. Het bouwbedrijf zou toch geweten hebben van de problemen met de grondwaterstand. Verder meent de rechter dat het bouwbedrijf de nieuwe sportzaal, die gedeeltelijk klaar is, moet overdragen aan de school. De rechter vindt dat leerlingen van het Driestar College niet de dupe mogen worden van het betalingsconflict tussen de school en het Eindhovense bouwbedrijf. Zij moeten gewoon gymles hebben.