97-jarige Willem Witvliet herdenkt slachtoffers in strijd om vliegveld Valkenburg

VALKENBURG - De 97-jarige Willem Witvliet is een van de laatste overlevenden die het nog na kan vertellen: de Slag om Den Haag, die begon op 10 mei 1940. Een belangrijk deel van de strijd tegen de Duitsers vond plaats rond de vliegvelden Ypenburg, Ockenburgh en Valkenburg. Bij de Haagse Schouw in Leiden komen 51 Nederlandse soldaten om het leven.

Zij worden voor het eerst herdacht op 26 april 1941 als ook het monument nabij de Haagsche Schouw wordt onthuld. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden ze op 4 mei herdacht. Ook dit jaar weer. Willem Witvliet is daarbij aanwezig en zal deze keer ook de namen van de slachtoffers oplezen.

Ondanks zijn hoge leeftijd kan Witvliet het zich nog goed herinneren. Zo zal hij nooit vergeten dat hij twee zwaargewonde Duitsers treft in een schuur. Hij schrikt zich kapot. Maar de Duitsers ook: 'Nicht schiessen! Nicht schiessen!' Witvliet weet niet hoe snel hij de schuur moet ontvluchten.

Onaangename verrassing

Hij weet op dat moment niet dat de aanval van de Duitsers op een mislukking uitloopt. Hitler wil het neutrale Nederland verrassen door te doen alsof de transportvliegtuigen op weg zijn naar Engeland. Maar boven de Noordzee draaien ze om en vallen ze alsnog de vliegvelden Ypenburg, Ockenburgh en Valkenburg aan.

Niet alleen vergissen de Duitsers zich in de slagkracht van de Nederlanders. Op het net afgebouwde Valkenburg komen de Duitsers voor een onaangename verrassing te staan: de grond is nog niet droog. Hierdoor komen de vliegtuigen vast te zitten en zijn de Duitsers een gemakkelijk doelwit van de Nederlanders.

Slag om Engeland

Aan beide kanten vallen er honderden slachtoffers. En Nederland herovert het vliegveld Valkenburg op de Duitsers. Maar vier dagen later volgt het bombardement op Rotterdam en geeft Nederland zich alsnog over.

Toch moeten de gevolgen van de Slag om Den Haag niet worden onderschat. De grote verliezen aan de kant van de Duitsers hebben een directe weerslag op de Slag om Engeland, die twee maanden later begon, omdat ze deze verliezen niet kunnen aanvullen.