Restauranteigenaar aangehouden in onderzoek naar 'moderne slavernij'

DEN HAAG - Bij een actie tegen arbeidsuitbuiting in Den Haag is in de nacht van donderdag op vrijdag een man (35) aangehouden. Het gaat om de eigenaar van een Indiaas restaurant op het Paul Krugerplein.

De officiële aanklacht tegen de man luidt 'zware mishandeling en mensensmokkel door illegale tewerkstelling.' De Hagenaar van Indiaase afkomst zit vast en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Omdat de verdachte ook banden heeft met een café aan de Paul Krugerlaan, een paar honderd meter verderop, deed de politie onder leiding van het Functioneel Parket invallen bij beide horecazaken.

Deze speciale afdeling van het Openbaar Ministerie houdt zich onder meer bezig met de bestrijding van fraude en ontnemingszaken. Ook zien ze toe op onderzoeken van ondermeer de Inspectie SZW en de Fiscale Inlichtingen Opsporingsdienst Dienst (FIOD).

Langlopend onderzoek

Deze twee diensten deden donderdagavond mee aan de invallen, die het resultaat waren van een langlopend landelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting. Een speciaal arrestatieteam van de FIOD deed de inval. Medewerkers van de Inspectie SZW controleerden de administratie van beide bedrijven.

Een woordvoerder van het Functioneel Parket kon niet vertellen hoeveel mensen gedupeerd zijn door de verdachten. Slachtoffers van uitbuiting zijn vaak kwetsbaar. 'Daarom zijn ze vaak bang om te praten, in dit soort zaken', aldus de woordvoerder.

LEES OOK: Celstraffen voor Hongaarse familie vanwege seksuele uitbuiting

Deel dit artikel: